Katalógushasználati útmutató

Katalógushasználati útmutató


  
Könyvtárunk állománya a NYME Központi Könyvtárával közösen épített és használt adatbázisban található meg és a http://lib.nyme.hu:8081 internetes címen, illetve a könyvtárunk honlapjáról (http://konyvtar.bpk.nyme.hu) az „Online katalógus” feliratra kattintva érhető el.
 
Lehetőség van az un. „egyszerű” és „összetett” keresés használatára. Az egyszerű keresés egy szempontú, gyors, de esetenként pontatlan találatokat adhat. Az összetett pedig különböző keresési szempontok kombinálásának a lehetőségét kínálja, használata pontosabb találatokat eredményez.
 
Mivel a katalógusunk több könyvtár állományát tartalmazza, ezért érdemes megnézni az egyes találatok részletes adatait, amit a „Mutat” feliratra kattintva érhetünk el. Azt, hogy a keresett dokumentum (könyv) melyik könyvtárban érhető el, a keresett könyv adatainál a „Lelőhely” adata mutatja meg (a képen a „Státusz” felirat alatt látható):
 
Katalógus 1
 
Abban az esetben, ha csak a mi könyvtárunkban megtalálható könyvekre szeretne keresni, akkor a keresőfelületen az „Összetett” keresésre kell kattintani és itt az egyik keresőmezőnél a „Lelőhely”-et kiválasztani , majd pedig az „S48” kódot beírni és további keresőkérdésekkel (pl. szerző, cím, tárgyszó) kombinálni:
 
Katalógus: összetett keresés
 
Ha a keresett könyv megjelent a találati listán, a következő lépésben azt kell megnézni, hogy a könyvtáron belül hol lelheti fel a könyvet. Ezt az információt a „Mutat” szóra kattintva kaphatjuk meg. A felbukkanó ablakban a könyv adatai mellett két másik adatot érdemes feljegyezni (ugyanis ezek mutatják meg, hogy a keresett könyvet hol lelhetjük fel). Az egyik az ablak tetején található „Cutter-szám” (pl. 615 Z 40 ), a másik pedig az ablak alsó részében elhelyezkedő „helyrajzi szám”:
 
Katalógus: adatok
 
A „Cutter-szám” mutatja a könyv szabadpolcon elfoglalt helyét, a „helyrajzi szám” pedig a könyv raktárban található helyét. Amennyiben nem látja a „Cutter-számot” a képernyőn, csupán a „helyrajzi számot”, az azt jelenti, hogy a könyv csak a raktárban található meg ; kérje a könyvtárostól. Természetesen a „Cutterrel” ellátott könyvek esetében is nyugodtan forduljon a könyvtároshoz, amennyiben nem igazodik el a könyvtárunkban.
 
Katalógusunk felülete lehetőséget nyújt az ön által kikölcsönzött művek adatainak és a kölcsönzés lejárati dátumainak megtekintésére is. Eléréséhez válassza az „olvasói adatok” menüpontot. Az adatok megtekintéséhez szüksége lesz az olvasójegyén található „vonalkód számára” és egy „jelszóra” is. A „jelszó” alapértelmezetten a születésnapjának a hónapját és a napját tartalmazza négyjegyű szám formájában (pl. ha ön december 12-én született, akkor a jelszó 1211 vagy ha március 16-án, akkor pedig 0316).
 
A belépés után megtekintheti az olvasójegyéhez tartozó adatokat (név, születési dátum, vonalkód). A vonalkód lejárati dátuma jelzi, hogy a k önyvtári tagsága mikor jár le. Amennyiben meg kívánja változtatni a jelszavát, akkor ezt a „jelszó megváltoztatása” gombra kattintva teheti meg.
 
Katalógus: olvasói adatok
 
A „Kölcsönzések” fejléc alatt találja az önnél kikölcsönzött könyvek listáját lejárati dátumaikkal együtt. A „hosszabbítás” funkciója egyelőre technikai és jogosultsági problémák miatt nem működik. Ha hosszabbítani szeretne, kérjük hívja fel a könyvtárat, vagy e-mailen jelezze szándékát. Felhívjuk a figyelmét, hogy csak egyszer van lehetősége a lejárati dátumok hosszabbítására, illetve, hogy könyvtárunk a késve visszahozott dokumentumokért késedelmi díjat számol fel.